Vas zanima zdrav način prehranjevanja? Več lahko izveste tudi v Celju ob tradicionalnem slovenskem zajtrku in tednu slovenske hrane

V tednu slovenske hrane od 11. do 17. novembra 2024 in na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki poteka pod geslom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!« bodo strokovnjaki iz Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje v sodelovanju s celjsko podružnico Slovenskega društva za celiakijo ter dijaki in profesorji Šolskega centra Šentjur pripravili promocijski dogodek, osredotočen na informiranje o zdravem načinu življenja in prehranjevanja.

Program preventivnih stojnic, ki bodo potekale v Citycentru Celje, v petek, 15. novembra 2024:

  • Od 9. do 14. ure bodo predstavniki Slovenskega društva za celiakijo podružnice Celje seznanjali obiskovalce o celiakiji, kako jo prepoznati ter na kaj biti pozorni, ko imamo v krogu družine in prijateljev osebo s celiakijo. Obiskovalcem bodo na voljo tudi za odgovore na različna vprašanja, vezana na varno nakupovanje, shranjevanje in pripravo brezglutenskih živil. Predstavili bodo brezglutensko tradicionalno sladico ter recepture za pripravo brezglutenskih jedi.
  • Od 14. do 18. ure bodo dijaki Šolskega centra Šentjur predstavili zdravju prijaznejše tradicionalne sladice in pekovske izdelke, ki jih pripravljajo znotraj njihovih izobraževalnih programov. Zainteresiranim obiskovalcem bodo na voljo tudi za pekovske nasvete za pripravo teh jedi v domači kuhinji.
  • Od 14. do 18. ure bodo strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, iz Območne enote Celje, promovirali zdrav način prehranjevanja, ki je pomemben dejavnik preprečevanja nekaterih kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so debelost, sladkorna bolezen, srčno žilne bolezni in druge bolezni. Predstavili bodo tudi pomen zdravega krožnika, ki je osnova za načrtovanje zdravega obroka.

Lepo vabljeni.

Več informacij: Janja Robida, e-naslov: Janja.Robida@nijz.si , telefon: 03 42 51 144.